LECTRONICS - LEC Hellas S.A.
Εταιρία Προϊόντα Πελάτες Επικοινωνία
 
Προχωρημένη αναζήτηση
  Home » Shop » Συχνές Ερωτήσεις »   
Υπηρεσίες & Προϊόντα
Συστήματα Εικόνας & Ήχου
Έξυπνο Κτήριο - Αυτοματισμοί KNX / EIB
Συναγερμοί
UPS
Κάμερες Ασφαλείας
Δίκτυα & Επικοινωνίες
Τηλεφωνικά Κέντρα
Ολοκληρωμένες Λύσεις
Προϊόντα
Συχνές Ερωτήσεις
slide show
Πληροφορίες
Επικοινωνία
 
 
Affilliated websites:
www.projectorcenter.gr
www.projectorlamps.gr
www.celexon.gr
www.geovision-experts.gr
www.technology-experts.gr
Τι είναι το BUS;
 

 
 
 
 
 
 
 
Έξυπνα κτίρια βασισμένα στο BUS.
 
Είτε πρόκειται για μια απλή κατοικία είτε για ένα συγκρότημα γραφείων, οι σύγχρονες ανάγκες για άνεση και ασφάλεια μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο. Η διαχείριση των φώτων, των ρολών, του κλιματισμού, της ελεγχόμενης πρόσβασης και των συστημάτων ασφαλείας απαιτεί ένα έξυπνο σύστημα το οποίο να προσφέρει:
- Ευκολία στη διαχείριση
- Απόλυτο έλεγχο
- Ασφάλεια
- Εξοικονόμηση ενέργειας
- Επεκτασιμότητα για το μέλλον
 
Την απάντηση σε όλα αυτά τη δίνει το σύστημα BUS, η τεχνική των Έξυπνων Κτιρίων που έχει επικρατήσει παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια.
 
Bus topology Ο όρος BUS προέρχεται από τα Δίκτυα Υπολογιστών και αναφέρεται βασικά στην τεχνική διασύνδεσης και μεταφοράς πληροφοριών. Στην πραγματικότητα το BUS δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ειδικό καλώδιο μέσω του οποίου μεταφέρονται πληροφορίες και εντολές με κωδικοποιημένο τρόπο.
 
Bus topology Στα έξυπνα κτίρια το BUS είναι κι αυτό ένα καλώδιο - συνήθως πράσινου χρώματος - το οποίο διασυνδέει όλα τα χειριστήρια με τον ηλεκτρολογικό πίνακα.
 
Έτσι, κάθε φορά που ο χρήστης πιέζει ένα πλήκτρο του χειριστηρίου, παράγεται αυτόματα μια κωδικοποιημένη εντολή, η οποία μέσω του καλωδίου BUS μεταφέρεται στον "εξυπνο" ηλεκτρολογικό πίνακα για περαιτέρω επεξεργασία.
 
Ο πίνακας με τη σειρά του αποκωδικοποιεί την εντολή και κάνει τις αντίστοιχες ενέργειες, π.χ. στέλνει ρεύμα 220 V σε ένα φως να ανάψει.
 

 
 
Πόσα είδη BUS υπάρχουν;
 
Στην αρχή, όταν πρωτοξεκίνησε το BUS, κάθε εταιρία ηλεκτρολογικού υλικού προσπάθησε να επιβάλει στην αγορά τις δικές της προδιαγραφές σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του BUS. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν μια σειρά από παραλλαγές του BUS, οι οποίες ήταν δεν ήταν συμβατές μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, χάος.
Στη συνέχεια, όμως, όταν τα πράγματα ωρίμασαν, οι μεγαλύτερες από τις αυτές τις εταιρίες συνένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το 1997 το BUS με προδιαγραφές KNX. Συνεπώς ότι ονομάζονταν μέχρι τότε Batibus, Instabus / EIB και EHS είναι σήμερα KNX.
Βεβαίως υπάρχουν και κάποιες εταιρίες οι οποίες δεν προσχώρησαν στον οργανισμό KNX και συνέχισαν τον μοναχικό δρόμο τους.
Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον χρήστη να γνωρίζει αν το BUS που πρόκειται να εγκταταστήσει πληροί τις προδιαγραφές KNX ή αν πρόκειται για οποιοδήποτε άλλο BUS μη συμβατό με το KNX.
 
 
 
Γιατί είναι σημαντικές οι προδιαγραφές KNX;

  • Ασφάλεια: Για την ασφάλεια του κτιρίου και τη σωστή λειτουργία του ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι πολύ σημαντικό να πληρούνται οι διεθνείς προδιαγραφές
  • Αξιοπιστία - Ποιότητα: Οι προδιαγραφές είναι αυτές που ορίζουν και την ποιότητα και την αξιοπιστία του εξοπλισμού.
  • Επεκτασιμότητα: Οι προδιαγραφές KNX ακολουθούν το μοντέλο της ανοικτής αρχιτεκτονικής και είναι φτιαγμένες κατά τρόπο ώστε να μην υπάρχει σχεδόν κανένα όριο σε ότι αφορά την επεκτασιμότητα του συστήματος, στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον.
  • Προστασία της επένδυσης: Λόγω της μεγάλης επεκτασιμότητας, λόγω της ανοικτής αρχιτεκτονικής, αλλά και λόγω του ότι στο KNX προσχωρούν όλο και πιο πολλοί κατασκευαστές με όλο και πιο πολύ εξοπλισμό, είναι προφανές ότι η επένδυσή σας όχι μόνο δεν θα απαξιωθεί, αλλά απεναντίας θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω εκσυγχρονισμό με όποιον εξοπλισμό θελήσετε στο μέλλον.
  • Πολλές επιλογές και εναλλακτικές λύσεις: Ακριβώς για το λόγο ότι το KNX δεν είναι συνυφασμένο με έναν μόνο κατασκευαστή, έχετε στη διάθεσή σας άπειρες επιλογές. Μπορείτε για παράδειγμα να συνδυάσετε εξοπλισμό από όσες εταιρίες θέλετε ή να επιλέξετε στην αρχή την εταιρία Α και να προχωρήσετε στη συνέχεια με την εταιρία Β ή Γ ή Δ.
  • Διεθνής έγκριση του KNX: Ο ίδιος οργανισμός KNX είναι εγκεκριμένος από μια σειρά Διεθνών Οργανισμών Πιστοποίησης, όπως από: ISO, IEC, CENELEC, CEN, SAC, ANSI και ASHRAE
    KNX - Certificates

 
 


©2020  LECTRONICS - LEC Hellas A.E.